De snaarbespanning van een badmintonracket wordt vaak uitgedrukt in kilogram (kg). Dit heeft een grote invloed op de prestaties van het racket en hoe het reageert op verschillende soorten shuttles. Als je een racket opnieuw laat bespannen wordt er altijd gevraagd hoeveel kilo bespanning op het racket gezet moeten worden. Als je hier geen verstand van hebt dan is dat best wel ingewikkeld om te beantwoorden.
Om een klein beetje helderheid te geven leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn van een bepaald aantal kg spankracht, maar ook over de snaren en de relatie tot de soort shuttle die je gaat gebruiken.

De bespankracht kan je verdelen in twee categorieën: 8-10 kg en 11-14 kg. Dit maakt de keuze voor een aantal kilo al iets simpeler doordat er al een aantal keuzes afvallen daardoor.

Zo zie je dus dat meer spankracht niet perse beter is en zelfs nog tot blessures kan leiden of tot een racket die niet lekker speelt.

Soorten shuttle
Zo maakt de soort shuttle waarmee je speelt ook uit, we maken dan onderscheidt in nylon en veren shuttles. Over het algemeen worden de nylon shuttles gebruikt voor beginners tot aan gevorderden en de veren shuttle voor de gevorderde speler.

Nylon: bij een lage bespanning (<10 kg) helpt het trampoline-effect om de relatief zwaardere shuttle snelheid mee te geven. Een hoge bespanning (>11 kg) voelt een nylon shuttle heel zwaar aan en is de controle moeilijker door de stijve snaren.
Veren: bij een lage bespanning (<10 kg) wordt door het trampoline-effect de nauwkeurigheid die een veren shuttle biedt bemoeilijkt. Bij een hoge bespanning (>11 kg) wordt de nauwkeurigheid die een veren shuttle geeft optimaal benut doordat de snaren stijver zijn en daardoor meer controle en nauwkeurigheid biedt.

Soorten snaren
Naast de spankracht en het soort shuttle is er nog een factor die bij het bespannen van belang is. Dat is het soort snaar waarmee het racket bespannen wordt. Dit bepaalt ook hoe een bespanning aan voelt met het badmintonnen.
Een dunne snaar (<0,68 mm) heeft als voordeel dat je meer controle hebt over shuttle en is ideaal bij een hoge bespanning (>11 kg). Een nadeel is dat deze snaren sneller zullen breken door de hogere spankracht en is dus minder duurzaam bij intensief gebruik.
Een dikke snaar (>0,68 mm) is duurzamer en beter bestand tegen een lagere spankracht (<10 kg) en is daarom ook uitermate geschikt voor beginners tot aan gevorderd. Een nadeel is dat er minder gevoel en precisie is, vooral bij de wat subtielere slagen.

Yonex snaren zijn ingedeeld in 5 soorten eigenschappen: “quick repulsion”, “durability”, “hitting sound”, “shock absorbtion” en “control”. Elke snaar heeft een score gekregen op de schaal van 10 om aan te geven hoe deze snaar scoort op de eigenschappen. Dit kan je helpen om de juiste snaar te kiezen. Om hierbij te helpen staat hieronder wat meer uitleg over deze eigenschappen.

Quick repulsion
In het Nederlands betekent dit simpelweg snelle terugkaatsing. Dit geeft aan hoe hoog het trampoline-effect is. Dit resulteert in een snellere terugkaatsing van de shuttle bij contact, wat bijdraagt aan een dynamischer en aanvallender spel. Snaren die hoog scoren op de quick repulsion zijn doorgaans dunner.

Durability
Duurzaamheid ofwel lange levensduur snaren zijn over het algemeen iets dikker en minder grof van structuur. Hierdoor wordt de snaar minder belast en gaat deze langer mee. Een “nadeel” hiervan is dat deze snaren minder gevoel en controle geven maar zijn ideaal voor beginners en iets gevorderde spelers.

Hitting sound
Een snaar die hier hoog op scoort geeft een sensationeler geluid bij het slaan van de shuttle dan een snaar die lager scoort op deze schaal. Een harder geluid kan bijdragen aan het karakter van een slag en speelgevoel. Ook kan dit intimiderend zijn voor een tegenstander omdat het lijkt of je hard kan slaan.

Shock absorption
Shock absorption is het vermogen van de snaar om trillingen en schokken te dempen wanneer de shuttle het racket raakt. Dit speelt een belangrijke rol bij het verminderen van belasting op de arm en pols van de speler, wat kan helpen blessures te voorkomen en het comfort te vergroten. Snaren die goed scoren op shock absorption zijn doorgaans wat dikker.

Control
Een snaar met meer control heeft het vermogen om nauwkeurige en consistente slagen te leveren. Dit aspect is vooral belangrijk voor spelers die een tactische speelstijl hanteren en willen focussen op plaatsing en finesse in plaats van pure kracht. Daarbij help de wat hogere bespankracht om dit effect optimaal te benutten.

Conclusie
Er komt dus nog wel wat kijken bij het kiezen van een bespanning voor je favoriete racket. Maar geen zorgen! Als je er niet uit komt vraag dan gerust BadmintonBespannen.nl voor een advies. Laagdrempelig kan je een whatsapp gesprek beginnen waarin we het kunnen doorspreken. Een mail naar info@badmintonbespannen.nl is ook een mogelijkheid.